Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film